Blogi: Joulu tulee, oletko valmis?

Nyt voit jo kiiruhtaa hitaammin, sillä joulu tulee joka tapauksessa. Onko tahdin hidastaminen mahdollista, sillä vauhtia tuntuu riittävän, eikä jarrujalka hevin polkimelle ylety? Suorituskeskeisessä maailmassa teemme jatkuvasti lisää ja lisää, emmekä pysty jättämään oikein mitään pois – kaikki tehtävämme ovat tärkeitä.  Työpaikoilla arvioidaan tuottavuutta ja mitataan suoritteita. Tekemistemme vaikuttavuus tällä kentällä on harvoin numeerisesti mitattavaa, sillä työmme vaikuttavuus ja laatu eivät näy numeroina. Mitä olemme tehneet ja saaneet aikaiseksi näkyy oppilaidemme ja muiden asiakkaidemme elämässä paremmin toimivana arkena ja mahdollisuuksien löytämisenä silloinkin, kun vaihtoehdot ovat rajallisia. Onnistuminen syntyy aidosta kohtaamisesta, lasten, nuorten ja ammattilaisten tarpeiden kuulemisesta, näkemisestä ja ymmärtämisestä siten, että voimme käyttää omaa osaamistamme ja ammattitaitoamme heidän hyväkseen.

Olemmeko koskaan valmiita? Sanalla valmis on monenlaisia määrittelyjä. Valmiilla tarkoitetaan mm. lopulliseen tilaansa, muotoonsa saatettua, loppuun asti käsiteltyä ja viimeisteltyä. Työsarallamme harvoin saamme nauttia siitä, että työmme on saatettu lopulliseen muotoonsa ja lopputulos on viimeistelty. Joudumme jatkuvasti uusiin ja yllättäviin tilanteisiin, jotka vaativat meiltä kykyä joustaa, uudistua ja etsiä ratkaisuja, joita emme välttämättä lainkaan olleet etukäteen ajatelleet.  Toimintaympäristömme haastaa meitä myös sietämään keskeneräisyyttä ja joskus myös avuttomuutta elämän isojen kysymysten keskellä. Vaikka haluamme tehdä parhaamme, sekään ei aina riitä asioiden parantamiseen.

Valmiilla voidaan ymmärtää myös halukkuutta tehdä jotakin. Onervassa olemme sitoutuneet oppimisen ja hyvän elämän edistämiseen. Hyvään elämään kuuluu se, että jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi omana itsenään, saada arvostusta ja rakkautta siten, että voi luoda oman näköisensä elämän vahvuuksia käyttäen. Hyvä elämä määrittyy henkilökohtaisten kokemusten, näkemysten ja arvojen kautta ja ajatus siitä voi myös muuttua elämän kuluessa.  Onervassa on halu tehdä tätä työtä. On ollut hienoa nähdä työntekijöidemme sitoutuminen tämän päämäärän edistämiseen. Arjessa se näkyy monenlaisina tapahtumina, upeina esityksinä, oppilastöinä, projekteina, kehittämishankkeina ja erityisesti kohtaamisina, joissa näkyy palava intohimo juuri tämän työn tekemiseen.

”Jos kiirehtii koko ajan, ei oikein ehdi tehdä mitään”, toteaa Pikku Myy Muumilaakson tarinoissa. Nyt on aika pysähtyä hetkeksi ja nauttia joulun tunnelmasta. Perinteisesti jouluun kuuluu paljon valmistelua ja ainakin perheen äitien hermot ovat usein kovalla koetuksella. Hyvä tunnelma syntyy loppujen lopuksi pienistä asioista: läsnäolosta, toisten huomioimisesta ja ystävällisistä kohtaamisista. Kukaan ei kurkista keittiön viimeisen kaapin nurkkaan ja laske sinne kasautuneita villakoiria. Ehkäpä tänä jouluna voisimme armahtaa itsemme perinpohjaiselta puunaamiselta ja vapauttaa itsemme ylenmääräiseltä suorittamiselta. Nautitaan kynttilöiden valosta ja lämmöstä, annetaan aikaa toisillemme, läheisillemme ja unohdetaan kiire. Jouluna voi luvalla olla laiska – tartu siis tilaisuuteen!

Levollisella mielellä ja valmiina joulun viettoon
Tuula Vähäkainu-Kujanen
Oppimis- ja ohjauskeskus Onervan rehtori

rehtori Tuula Vähäkainu-Kujanen

Kommentoi